Click for Northern Lights Click for Nordhavn Click for Lurssen Click for Abeking Click for Westport

Raritan Vac head

Discussion in 'Cabo Yacht' started by CSkipR, Nov 6, 2013.

You need to be registered and signed in to view this content.
  1. CSkipR

    CSkipR Member

    Joined:
    Aug 16, 2008
    Messages:
    960
    Location:
    New Smyrna Beach, Fl
    After changing the duck bills everything is working fine except the pump runs every 30 minutes for 5-6 seconds. I've tightened all hose connections and don't find anything loose. It did this before changing the duck bills.
    Called Dometic and the girl recommended changing the vacuum switch kit pn
    385310540. Does that sound right?
  2. Wl3175

    Wl3175 Member

    Joined:
    Nov 18, 2011
    Messages:
    92
    Location:
    Newport RI
    I had the exact same issue last week and I was told the same thing however I took the switch kit off and cleaned it and adjusted the pressure on the spring and it works fine now
  3. Capt Ralph

    Capt Ralph Senior Member

    Joined:
    Sep 8, 2004
    Messages:
    10,062
    Location:
    Satsuma, FL
    Yep, your stuff is dirty (imagine that), clean the switch push rod and seal. Maybe back down on the low pressure adjustment a bit also.
    Remember, I'm an expert, it's in my name...
  4. Capt J

    Capt J Senior Member

    Joined:
    Jul 11, 2005
    Messages:
    13,980
    Location:
    Fort Lauderdale
    Before doing any of this, let it build up pressure, shut the breaker off. Try flushing it 15 minutes later and see if it still has a good amount of vaccuum. If it does it's probably the vaccuum switch, if not it's possible the hose going from the toilet to the pump is bad and has a small hole in it, or a broken fitting at either end.
  5. COOLBLUE

    COOLBLUE New Member

    Joined:
    Apr 23, 2012
    Messages:
    31
    Location:
    Port Aransas Texas
    Is there an adjustment on the amount of vacuum???mine when flushing very little vacuum.
    Thanks
  6. Capt Ralph

    Capt Ralph Senior Member

    Joined:
    Sep 8, 2004
    Messages:
    10,062
    Location:
    Satsuma, FL
    Is your vacuum generator running and turning itself off? Not cycling on and off frequently?

    There was a fine adjustment on some of the older switches. At extremes adjustment, you probably would not notice a difference.

    I'm sure this is not your issue. Lets make sure all is working correctly before we blame a pressure (expen$ive) switch.

    How old of a system. Service history? very little vacuum Compared to it working last month or to other boats? Flushing at all?
    Tell us about the vacuum pump; installed by itself with a mini torpedo bottle towards the head?
    Or the vacuum pump on top of a frosted white tank?

    The more info you can offer, the better we can help.
    ,rc